Get Adobe Flash player

Историјат

 

Лозница као окружна варош у деветнаестом веку, имала је веома рано потребу за здравственом заштитом о којој брине држава. Тако је прва Окружна болница у Лозници основана 1881., а отворена у јануару 1882. године у Топузовићa механи, а нова наменска зграда болнице је изграђена тек 1912. године.

Болница је од тада напредовала и унапређивала се као и комплетна здравствена заштита. Дом народног здравља је oснован 1953
. а 1962. године је преименован у Медицински центар "Подриње" за пружање здравствене заштите становништва Јадра, Рађевине и Азбуковице и општине Лозница, Крупањ, Мали Зворник и Љубовија.

Медицински центар "Подриње"
је трансформисан у Здравствени центар Лозница 1989.године, а име чувеног и истакнутог лекара који је овде радио скоро 50 година, др Миленка Марина , Центар је добио 1992.године.

Уредбом Владе Републике Србије о Плану мреже здравствених установа инициран је поступак раздвајања установа које су функционисале у склопу Здравственог центра, који је као такав престао да постоји, а на место њега формирани су Дом здравља “Др Миленко Марин“ Лозница, Дом здравља Мали Зворник, Дом здравља Крупањ и Општа болница Лозница.