Get Adobe Flash player

Исхрана и чување намирницама у условима високих температура

altИмајући у виду годишње доба и актуелне временске прилике, потребно је придржавати следећих савета:

Kуповинa намирница:

Купујте храну само код поузданих достављача, чије су просторије чисте и уредне. Обавезно проверите рок трајања и декларацију производа (услове чувања);

Избегавајте куповину прозвода у оштећеним, нагњеченим, напуклим или надуваним конзервама, кутијама или другим врстама амбалаже;

Не купујте и не конзумирајте храну која делује као да је покварена- плесниви производи или производи код којих је приметна промена боје;

Обратите пажњу да ли особље које послужује готову храну користи посебне хватаљке или рукавице за сваку врсту хране;

Купујте само свежа јаја у амбалажи на којој се види име произвођача, класа и рок употребљивости и избегавајте напукла или прљава јаја;

Избегавајте охлађену и смрзнуту, лако кварљиву храну, која стоји ван фрижидера и замрзивача, као и храну из замрзивача за коју по изгледу посумњате да је већ одмрзавана;

Охлађену и смрзнуту храну купујте када сте већ при крају с куповином да бисте спречили да се иста одмрзне у току куповине;

Избегавајте да купујете топлу храну која није врућа (охлађена на температуру унутар „опасне зоне раста бактерија, од 10-60°C“);

Врућу храну купујте пред повратак кући и држите је одвојено од охлађене хране.Избегавајте готову храну која стоји у откривеним посудама на пулту.

Правилно чување намирница

Конзервирану и суву храну. држати на хладном, прозрачном и сувом месту. У фрижидеру се могу чувати намирнице неколико дана, а за дуже чување користите замрзивач. Температура у фрижидеру би требало да буде од 0 до – 5°C, а у замрзивачу -18°C.

Храну чувајте у чистим и добро затвореним посудама одговарајуће величине. Пре стављања у фрижидер или замрзивач, охладите предходно кувану храну. Кувана храна у просеку може да стоји у фрижидеру два до три дана. Ако је скувана већа количина хране, издвојите за оброк само онолико, колико ћете појести.

На дну фрижидера је нижа температура и тамо држите месо, месне производе и морске плодове. Намирнице као што су млеко и млечни производи или месо и месни производи, као и јаја, обавезно се чувају у фрижидеру.

Сирово месо у фрижидеру не би требало да стоји дуже од једног дана.

Поврће и воће на високим летњим температурама чувати у фрижидеру. Поврће и воће би требало oпрати пре стављања у фрижидер и чувати у плaтненим или папирним врећама.

Пластичне кесе избегавати. Остатке хране држати у фрижидеру у посудама које се добро затварају.

Једном одмрзнуто месо, воће, поврће, сладолед не замрзавати поново. Житарице се чувају на сувом хладном и тамном месту, најбоље у стакленим теглама са поклопцем који се добро затвара.

Хлеб чувати у памучној (платненој) или папирнатој врећи јер се на тај начин чува влажност, а никако у пластичним кесама.


Исхрана


Избегавати сирово и млевено месо.

Јести тврдо кувана јаја и куване филове са јајима, а избегавати хладна јела са јајима (мајонез, салате, филове...).

Кувати термички необрађено млеко.

Не јести сирову, маринирану или лагано кувану рибу.

Воће и поврће прати темељно чистом текућом водом.

Кување је довољно за уништавање живих облика бактерија, али не и за споре и микотоксине, те не остављати тесто дуго влажно, као ни скувано тесто.

Храну никад не остављати у отвореној конзерви јер се таквим чувањем повећава садржај калаја у храни.

Одржавање хигијене радних површина

Све намирнице којима је истекао рок употребе одмах бацити. За отклањање видљиве нечистоће користити топлу воду и средство са дезинфекционим особинама.

Прибор за чишћење (метле, крпе, усисивач) држите на месту које је одвојено од места припреме хране.

Пре припреме хране оперите руке сапуном и топлом водом. Кухињске површине одржавати чистим и сувим.

Не гомилати прљаво посуђе јер се на њему одлично размножавају микроорганизми.

Сунђере за прање суђа мењати редовно, и држати сувим а у међувремену држите сувим.

Судопере редовно чистите и одмашћујте.

Редовно проветравајте кухињу (најмање пола сата дневно), испаравање воде и уља ствара аеросол погодан за развој микроорганизама.

Редовно чистите филтер с аспиратора и вентилационе отворе.Празните канту за смеће и редовно је чистите.