Get Adobe Flash player

Дан борбе против рака дојке

 

27.10.2011. Дан борбе против рака дојке обележен је традиционално у Лозници 27.октобра, акцијом на Тргу Вука Карaџића, чији је организатор Дом здравља.

Службе Дома здравља“Др Миленко Марин“Лозница-Диспанзер за жене и Превентивни центар у сарадњи са Друштвом за борбу против рака „За живот-Лозница“спровеле су акцију која је имала за циљ да још једном истакне важност превенције и значај редовних прегледа када је у питању ова малигна болест.

Према речима помоћника директора Дома здравља, др Зорана Николића, гинеколога- у Србији годишње од рака дојке оболи око 4000 жена, при чему 1600 жена умре. Код нас на подручју које обухвата Лозницу, Крупањ, Мали Зворник и Љубовију, се годишње открије 40-50 новооболелих жена од карцинома дојке.

Рано откривање рака дојке месечним самопрегледом, а нарочито мамографским прегледом после четрдесете године живота, пружа највише шанси за излечење од ове болести.

Оно што свака жена може и треба да уради за себе је самопреглед дојке, који траје само пар минута а уколико примети било шта сумњиво да се јави свом изабраном лекару, који ће је даље по потребиупутити на даља испитивања.

Без обзира на године треба се обратити лекару ако се примети чворић или задебљање коже на дојкама, отицање, црвенило или промена боје коже, промена величине или облика дојке, свраб, љуштење коже брадавица, увлачење брадавица или појава новог, упорног бола у одређеном делу једне дојке. Исход зависи од стадијума болести у тренутку постављања дијагнозе и отпочињање лечења.

Најновија истраживања показују да би број оболелих од рака дојке могао да се смањи за трећину уколико би људи променили начин исхране, редовно се бавили физичким активностима и водили рачуна о телесној тежини.

Овом приликом здравствени радници су многобројним заинтересованим Лозничанкама, делили едукативне материјале и савете о факторима ризика као и промотивни материјал.