Get Adobe Flash player

ОБУКА ЗА ВРШЊАЧКЕ ЕДУКАТОРЕ

Протеклог викенда, 26. и 27.11.2011, у просторијама Превентивног центра и Саветовалишта за младе лозничког Дома здравља „Др Миленко Марин" одржана је обука групе изабраних ученика основних школа са ширег подручја општине о превенцији болести зависности, у оквиру пројекта „За живот без дроге“, који спроводе стручњаци УГ Искра, а подржан од града Лознице уз партнерство Дома здравља Лозница. Учесници обуке су из основних школа из Лешнице, Јадранске Лешнице, Липничког Шора, Липнице, Драгинца, Брезјака, Бање Ковиљаче и Тршића за вршњачке едукаторе за превенцију болести зависности. У обуци је учествовало 23 ученика седмог и осмог разреда који ће у наредном периоду спроводити едукацију својих вршњака кроз формалну форму али и неформално: кроз дружење и преношење поруке о штетности употребе психоактивних супстанци. Обука је прошла у доброј и креативној атмосфери, учење уз активно учешће учесника обуке, уз забаву. Полазници су добили едукативни материјал, приручнике, а у наредном сусрету ће добити мајице и сертификате.

Циљ пројекта „За живот без дроге" је подизање свести и информисење свих грађана Лознице, а посебно младих, ученика основних и средњих школа, да проблем наркоманије постоји у нашем граду и да се треба борити различитим средствима и методама, па и вршњачком едукацијом нарочито међу млађом популацијом. Део пројекта су организоване уличне акције обележавања Светског дана борбе против дроге, 26.јуна, затим Светског дана младих, 12.августа. Тада су организоване целодневне акције, а волонтерима и едукаторима су подељене мајице, качкети, брошуре и други едукативни материјал, беџеви.

Сам пројекат је наставак едукативних и промотивних активности током периода од 2004. године до данас које се интензивно и континуирано спроводе међу ученицима основних и средњих школа, међу родитељима, просветним радницима - а све активности спроводе здравствени радници Превентивне службе и Саветовалишта за младе. Ту су и активности младих волонтера и вршњачких едукатора НВО Искре из Лознице, које је подржавало Министарство омладине и спорта РС, БЦИФ, (Мало добре воље да живимо боље, Бирам исправан став за живот здрав, Град без дроге, Промоција здравих стилова живота у Лозници, ИПОН-Иницијатива младих против наркоманије, Ја имам здрав став (МОС), Лозница – безбедан град (ОЕБС).


Превентивна служба, Саветовалиште за младе Дома здравља, НВО Искра уз Црвени крст Лозница и Канцеларија за младе Лозница, уз школске власти, помоћ родитеља, полиције и уз Савет за борбу против болести зависности
, Савет за безбедност градске скупштине Лозница заједнички раде на заштити младих и превенцији болести зависности у нашем граду, а ова кампања „За живот без дроге" jе још један допринос тим напорима.


Не треба заборавити да - Наркоманија почиње малим кораком и великом заблудом - Мени се то никад не може десити!