Get Adobe Flash player

Обележен Светски дан борбе против сиде


01.12.2011. Поводом обележавања Светског дана борбе против
сиде, Превентивни центар, Патронажна служба и Саветовалиште за младе  Дома здравља организовали су уличну акцију у Лозници.

У парку Јована Цвијића су се по традицији, окупили сви који се на специфичан начин баве младима и њиховим здрављем, здравствени радници Опште болнице, представници Града Лознице - члан Градског већа господин Љубинко Ђокић, координатор одељења за младе Тања Глишић, као и волонтери бројних невладиних организација .....

Први часови у неколико
школа били су посвећени информисању ученика о ХИВ инфекцији и сиди, док су вршњачки едукатори у парку делили здравствено васпитни и заштитни материјал у вези са овом темом.

– Најважније је да се млади информишу о овом здравственом проблему,  да се на време тестирају на ХИВ, као и да не користе психоактивне супстанце, нагласила је примаријус др Нада Ђурић. Бесплатно и анонимно тестирање на ХИВ, доступно је свакодневно у Служби трансфузије Опште болнице, а данас се обавља од 7 – 19 часова. Тестирање се сматра одговорним односом како према сопственом здрављу, тако и одговорношћу према другим особама јер смањује могућност ширења инфекције.

Дан раније у среду од 15 до 19 часова испред Вуковог дома културе организовано је добровољно, поверљиво и анонимно саветовање и тестирање на ХИВ, у оквиру „Каравана тестирања“ који се први пут ове године организије у Лозници.  Тестирање је било бесплатно и ову прилику за брзим тестирањем искористило је тридесет и двоје наших суграђана. Превентивни центар Дома здравља је подржао ову акцију и позивао грађане да се тестирају.


Светски дан борбе против АИДС-а почео је да се обележава 1988. када су се састали министри здравља из целог света и сложили се да је концепт овог дана прилика за све нас да заједнички прикажемо важност АИДС-а и покажемо солидарност у борби против епидемије АИДС-а. Од 1988. године изглед и одговор на епидемију АИДС-а су знатно промењени. С
обзиром да су многе од ових промена позитивне, ова годишњица даје нам могућности да се истакне колико много је неопходно још урадити.


Према проценама СЗО и УНАИДС-а у свету је крајем 2010. године живело 34 милиона људи инфицираних ХИВ-ом, од којих преко два милиона у Европи.
Већина ХИВ позитивних особа не зна свој статус. Стигматизација, дискриминација и социјална маргинализација су свакодневница особа најтеже погођених ХИВ-ом, односно популационих група које су најтеже доступне за интервенције у многим земљама (особе које живе са ХИВ-ом, особе које се баве продајом сексуалних услуга, инјектирајући и други корисници дрога, мушкарци који имају сексуалне односе са мушкарцима, трансродне особе, затвореници, мигранти).


Према подацима Института за јавно здравље Србије крајем 2010. године у Републици Србији 1515 особа је живело са ХИВ-ом. Према УНАИДС-у процене указују да у нашој земљи још око 3500 особа узраста 15 и више година не зна да је инфицирано ХИВ-ом. Знајући да ХИВ инфекција може у просеку око 7 до 10 година протицати без манифестних знакова и симптома, једини начин да се открије јесте да се особа која је имала неки ризик у прошлости (нпр. успутни, случајни сексуални однос, више сексуалних партнера, незаштићен сексуални однос са особом непознатог ХИВ статуса, размена прибора за узимање наркотика, тетовирање или пирсинг нестерилним прибором и сл.) тестира на ХИВ.


Кључна превентивна активност је свакако добровољно, поверљиво или анонимно тестирање на ХИВ праћено саветовањем, које има за циљ пружање тачних и стручних информација потребних особи да донесе одлуку да ли је прави тренутак за тестирање, али и да препозна стварни ризик тј. ризично понашање које је практиковала или које и даље упражњава, и да исто редукује у циљу превенирања инфицирања ХИВ-ом у будућности. С друге стране, особе инфициране ХИВ-ом могу благовремено ући у програм праћења и контроле ХИВ инфекције, односно у савремени програм лечења комбинованом антиретровирусном терапијом који чини ХИВ инфекцију хроничним стањем са којим се може дуго и квалитетно живети, уз смањење могућности преноса ХИВ-а на друге особе.


Овогодишња национална кампања се реализује под слоганом
„АКО РЕСКИРАШ, ТРЕБА ДА СЕ ТЕСТИРАШ – БОЉЕ ДА ЗНАШ”, имајући у виду да је кључна активност управо промоција значаја благовременог тестирања на ХИВ.