Get Adobe Flash player

Октобар, међународни месец борбе против рака дојке

altОктобар месец је посвећен подизању свести јавности о раку дојке. То је прилика да нагласимо важност превенције и могућности раног откривања, да се подсетимо како је потребно на време бринути о свом здрављу и да у већој мери помогнемо онима који су већ оболели.

По смртности рак дојке дуго је водећи узрок рака код жена. У Србији, 26% свих оболелих и 17,5% свих умрлих жена због малигних тумора имају дијагнозу карцинома дојке.

Најзначајнији ризични фактори повезани с настанком и развојем рака дојке су: генетски фактори (рак дојке у породици), старосна доб, прва менструација пре 12. године живота, задња менструација после 50. године, нерађање или пак рађање првог детета после 30. године. Постоји и низ фактора који се односе на стилове живота, као што су неправилна исхрана, недовољна физичка активност, пушење, непримерена конзумација алкохола и стрес. Истовремено, уз мало напора и добре воље, можемо значајно утицати и на тај начин очувати здравље.

Превентивни мамографски скрининг програм намењен женама старости од 50 до 69 година са подручја Лознице, покренут је 2014. године од Министарства здравља, и у склопу истог до данас је прегледано више од 5.000 жена. Носилац националног програма скрининга у Лозници је Дом здравља, Служба за здравствену заштиту жена и спроводи се у партнерству са Општом болницом Лозница, Службом за рендгентску дијагностику.

Трећи позивни циклус је у току.

Циљеви програма су:

  • откривање рака дојке у почетној фази, што је више могуће;
  • дугорочно смањење смртности од карцинома дојке;
  • стварање навика код жена потребе за обављање превентивних прегледа.

Последњих неколико година у подизању свести жена и укупне јавности урађено је доста, ипак увек има простора за унапређење, ово је позив свим удружењима и појединцима да се активно укључе у борбу против рака дојке.