Get Adobe Flash player

Службе:

Општа медицина
 • Хитна медицинска помоћ
 • Медицина рада
 • Служба за заштиту жена
 • Поливалентна патронажа
 • Стоматолошка здравствена заштита
 • Лабораторијска дијагностика
 • Правни и кадровски послови
 • Економско финансијски послови
 • Техничко одржавање
 • Здравствене заштита деце и омладине
 • Нова књига-"Од мајке до цркве"

  alt28.3.2023.Библиотека Дома здравља од данас је богатија за одређен број примерака нове књиге новинара Владимира Митрића, дугогодишњег искреног и вредног сарадника наше установе који надасве професионално и одговорно прати дешавања у нашем граду и региону.

  Академик и редован члан СКАНУ новинар Владимир Митрић, написао је књигу „Од мајке до Цркве“, у издању Српске краљевске академије научника и уметника (СКАНУ). Књига је посвећена 150. годишњици Цркве Преображења господњег у Липници, коју је подигао прота руњански Владимир Поповић, чија је лоза дала 12 свештеника. Иначе, на освећењу ове цркве био је краљ Милан Обреновић, чија је прабака Анђелија, супруга лозничког војводе Анте Богићевића из Руњана, а, како Митрић пише, Поповић није био само свештеник, већ велики хуманиста, родољуб и посланик у Скупштини Србије у време краља Милана.

  Аутор је и књиге „На љуљашци живота“ , „Крвави октобар 1941 у Јадру“ и сада нове књиге „Од мајке, до Цркве“.

  Српска краљевска академија научника и уметника (СКАНУ) прогласила га је 10.марта, на свечаној седници у Научно-образовном и културном центру "Вук Караџић" у Тршићу за редовног члана. До тада је Митрић, који је био председник Организационог одбора за доделу високог уздарја „Др Драга Љочић“, које је СКАНУ и установио на његову иницијативу, био почасни и дописни члан.

  altАкадемици Драган Дамјановић и Мирко Керкез истакли су том приликом у образложењу промоције, да је сјајно организовао две велике манифестације СКАНУ, „Видовданска лоза“ у Шапцу и Лозници, као и да је радом у СКАНУ, и ван ње, „показао и доказао да је прекаљени и неуморни посленик писане речи, храбар, одважан и сав свој, али и личност која се бори за очувања наше културне и националне баштине“.Њему, поред осталих, припадају заслуге што је Вукова спомен кућа, пре 15 година, комплетно уређена, као и експонати у њој, а претило јој је обрушавање, о чему сведочи и монографија „Вукови сабори“. Истакли су да је најмлађи добитник Награде за животно дело „Слободан Глумац“ Компаније „Новости“ у којој је награђен као новинар године. Добитник је признања „Капетан Миша Анастасијевић“, Плакете и Повеље Града Лозница, „Олимпијаде хуманости“ ДА „Међаши“, Ордена владике Николаја СПЦ, две грамате СПЦ и црквеног признања „Велик добротвор“.Почасни је доктор Института за европске студије Рома, „јер је дао значајан допринос зближавању и унапређивању односа између националних и етничких заједница на просторима бивше Југославије“.

  - Имајући у виду шта све ради Владимир Митрић, и у СКАНУ и ван ње, а посебно како је у последње време значајно допринио да се осветли лик др Драге Љочић, прве српске лекарке, хуманисте, задужбинара,родољуба, правдољуба, ратника-поручника српске војске, ретке жене са факултетом у своје време у читавој Европи, сасвим је спонтано било да буде награђен, а сам је рекао да „не зна да ли је то заслужио или тек треба да заслужи“.Знамо добро да је ту, са нама и уз нас, за све оно што чинимо за добро нашег рода и наше отаџбине -рекао је академик професор др Вељко Ђукић, чувени српски лекар -хирург, иначе потпредседник СКАНУ.

  alt